Nieuwsbrief
ontvangen?

Volg ons op

Laatste nieuws ontvangen?

Maximaal één keer per maand. 

 
 
 
* verplichte velden

26 september 2024

"Ideeën van het boerenerf worden bij Dutch Dairy Challenge werkelijkheid" - Louke Koopmans

Ideeën die van het boerenerf zelf komen, passen vaak beter bij de praktijk. En hebben dus een betere kans van slagen. Louke Koopmans ziet de Dutch Dairy Challenge als de ideale springplank voor melkveehouders om hun ideeën op te schalen naar rendabele businesscases. Zij is binnen de directie strategie, kennis en innovatie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) verantwoordelijk voor vroege fase-beleid van innovaties. Een gesprek over ambitie, ondernemerschap en perspectief.

Wat drijft het ministerie LVVN om de Dutch Dairy Challenge te ondersteunen?

“Veel melkveehouders hebben ideeën over hoe zij hun bedrijf kunnen verbeteren. Tijdens de Dutch Dairy Challenge worden zij geholpen om deze ideeën van de keukentafel naar de praktijk te brengen. Bekijk hier de voorbeelden. Ook is het erg sterk dat het initiatief voor deze challenge uit het bedrijfsleven zelf komt, en zij dit mede financieren. Dat is voor het ministerie een belangrijke voorwaarde om in te stemmen met het de cofinanciering van dit innovatieplatform.”

Waarom is die cofinanciering door het ministerie zo belangrijk?

“Veel innovatieve ideeën van melkveehouders hebben nog geen businesscase, terwijl ze in potentie wel heel belangrijk zijn voor de maatschappij. Denk daarbij aan innovaties die het dierenwelzijn en klimaat bevorderen. De cofinanciering moet ervoor te zorgen dat melkveehouders ook binnen deze onderwerpen de volgende stap kunnen zetten.”

Waarom moeten melkveehouders meedoen met de Dutch Dairy Challenge?

“Boeren zijn echte ondernemers. Maar vaak hebben ze niet het netwerk, de expertise of de tijd om hun ideeën verder te ontwikkelen. Dat is ongelofelijk zonde. Als deelnemer van de Dutch Dairy Challenge krijg je een coach die jou begeleid en helpt met het complete plaatje. Is jouw idee economisch en juridisch haalbaar, wat is de impact op het klimaat en jouw bedrijfsvoering, enzovoort. Samen werk je, wanneer het jou past, naar een realistisch einddoel voor jouw idee toe.” In het programmaboek lees je alle praktische informatie. 

Download hier het programmaboek

En wat levert dit de melkveehouder op?

“De juiste handvaten om jouw idee verder te ontwikkelen! Ook kom je via de Dutch Dairy Challenge in contact met het bedrijfsleven, andere ambitieuze melkveehouders én het onderwijs. Zeker die laatste samenwerking is erg interessant. De studenten die bij de Challenge zijn aangesloten helpen de melkveehouder met een frisse blik bij het uitwerken van de ideeën, terwijl ze tegelijkertijd zelf ook leren hoe de sector er in de praktijk uitziet. Daarmee versterk je elkaar enorm.

En niet te vergeten: een welverdiend stukje waardering en zichtbaarheid. Melkveehouders krijgen binnen de sector te maken met voldoende regelgeving en andere uitdagingen. Dan moet de motivatie om jezelf en de sector verder te ontwikkelen zeker ook gezien en gewaardeerd worden. De Dutch Dairy Challenge brengt dit op een positieve manier onder de aandacht.”

Welke tips wil je de Dutch Dairy Challenge en haar deelnemers meegeven?

“Blijf vooral op deze weg doorgaan. En kijk waar je dit verder uit kunt bouwen. Het is een charme van deze Challenge dat de innovaties alle kanten op mogen gaan. Wel wordt er vaak nog sectoraal gedacht. In de akker- en tuinbouw zijn vergelijkbare innovatieplatforms actief. Waar we meer cross-sectoraal gaan denken en samenwerken, daar liggen kansen.

 

Lees hier meer

 

Initiatiefnemers

Partners