Editie #2 - 2023
Na een pilot editie in het Zuiden van het land, heeft in 2022 de eerste landelijke editie plaatsgevonden. 9 deelnemers werden geselecteerd om samen met hen coach, studenten en young professionals hen ruwe idee op te werken naar een realiseerbaar plan. Benieuwd naar de stappen die in 100 dagen zijn gezet?
Scroll naar beneden om de deelnemers en de finale te bekijken.
Deelnemers 2023
De fossielvrije boerderij, de eco-werker
Een fossielvrij melkveebedrijf met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2. Dat is het doel van melkveehouder Hugo Spruit uit het Utrechtse Zegveld. ‘Ik wil laten zien dat het fossielvrij kan.’
De Wieringer
Ilse Boersen gaat de bedrijfsvoering van haar melkveehouderij in het Noord-Hollandse Hippolytushoef flink aanpassen. Ze wil een aangepaste vrijlevenstal bouwen in combinatie met een horecagelegenheid waar eigen ijs en zuivel worden verkocht.
Fred's Fossil Free Farm, Eigen Energie Eerst
Wat Fred Boelens zoekt, bestaat eigenlijk nog niet. De melkveehouderuit het Drentse Zeegse wil wat betreft energievoorziening volledig onafhankelijk worden van het energienet, voor zowel elektriciteit als gas. De hoge energieprijzen en de onzekerheid van de afgelopen periode hebben hem dit inzicht gegeven.
GUVELD - dé mestvloer die de lading dekt
De familie Van Gurp uit het Overijsselse Zwolle heeft samen met haar luchtwasserleverancier een systeem bedacht om in een melkveestal de mest elk uur weg te schuiven en luchtdicht op te slaan. Het Guveld-systeem, zoals de familie het noemt, bestaat uit een dubbele vloer en een luchtwasser.
KalverENweij, beweging maakt blij!
Melkveehouder Hans Reinders uit Angerlo is bezig met het ontwikkelen van een ‘kalvercrèche’. In zijn ogen zijn kalveren veel beter af in groepshuisvesting en is dat de toekomst.
Nature dairy
Wij zijn Harm en Jasper Ziel en Jarco van Koulil uit Ens, de Noordoostpolder. Wij gaan regeneratief boeren! We gaan voor een bodem die weer zelf het werk doet; een bodem die ons voedt. Regeneratief boeren is voor ons geen niche! Het biedt toekomst voor veel meer melkveehouderij- en akkerbouwbedrijven. Daarom nodigen we onze coöperaties uit, om dit samen met ons op te pakken.
Van Zomerhooi tot Lentekoek, dat grast erin als zoete koek
Melkveehouder Henri Kuijt wil zo veel mogelijk gras voeren en zo min mogelijk krachtvoer. Door het gras ver te drogen en daarbij de voederwaarde te behouden, denkt de IJsselsteiner de hoeveelheid krachtvoer met de helft tot twee derde te kunnen terugbrengen.
Studententeams EWUU
Char goes far
Wist je dat je met het verwarmen van je mest een waardevolle grondstof kunt creëren? Dit project kijkt naar de mogelijkheden van biochar om de overschotten aan mest op een boerderij te beheersen en de bodemkwaliteit te verbeteren. Door uit mestoverschotten een waardevolle bodemverbeteraar te maken, kan biochar het ver schoppen.
Sedum&More
Stel je voor, je wandelt door het Nederlandse landschap en de stallen die je onderweg ziet hebben eigenlijk alleen maar saaie grijskleurige daken. En helaas is niet alleen het uiterlijk van de stal saai en misschien zelfs wel deprimerend. Momenteel staan Nederlandse melkveebedrijven onder grote druk door de steeds veranderende wetgeving en de publieke opinie. Men vindt dat het dierenwelzijn beter moet en er moet minder stikstof geproduceerd worden door de Nederlandse melkveehouders.