VijfHeerenLanden Vezel, van veeteelt naar vezelteelt
Melkveehouder Jan Versluis uit het Utrechtse Meerkerk heeft vorig jaar voor het eerst zonnekroon ingezaaid. Volgens hem heeft het gewas grote mogelijkheden, omdat er in de toekomst steeds meer biobased wordt gebouwd.
"Vezels zonnekroon voor biobased bouwen."
Versluis heeft het gewas tegelijkertijd met mais in de rij ingezaaid. ‘Het voordeel is dat je hierdoor weinig onkruiddruk hebt. De mais groeit door, maar de zonnekroon blijft laag in het eerste groei-jaar en wordt niet hoger dan een krop sla’, zegt hij. ‘De zonnekroon heeft geen last van de mais, omdat de groei in het eerste jaar vooral in het wortelstelsel zit. Bij de oogst moet de hakselaar misschien alleen iets hoger worden afgesteld’, legt de ondernemer uit.
Extra inkomstenbron
Het is volgens de melkveehouder ook mogelijk om zonnekroon volvelds in te zaaien. ‘Ik zie het als een extra bron van inkomsten met potentie voor melkveehouders. Mijn bedrijf wil ik als proeflocatie inrichten voor bezoek, voorlichting, waterschappen, onderwijs, studenten en onderzoek.’ Zonnekroon is een blijvend gewas met een worteling tot 2 meter diep. Versluis: ‘Uitstekend dus voor de bodemstructuur. De wortels zijn watervasthoudend en vertragen daardoor de bodemdaling en waterafvoer. De plant slaat zowel in de bodem als het gewas veel CO2 op die behouden blijft als het gewas in bouwmateriaal wordt verwerkt.’ Voor de teelt heeft zonnekroon geen kunstmest en gewasbescherming nodig. De ondernemer wil het gewas puur verbouwen voor biobased bouwmaterialen, maar het is ook te gebruiken als veevoer. ‘Dan moet je het wel twee keer oogsten, want anders wordt het te houterig. Zonnekroon groeit goed op klei-op-veengrond, zoals bij ons, en is een interessant alternatief voor de maisteelt waarvoor wel jaarlijkse grondkering voor moet worden uitgevoerd. Na de voorjaarsbemesting is er geen landwerk meer nodig.’
Geschreven door onze mediapartner Nieuwe Oogst.