Een fossielvrij melkveebedrijf met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2. Dat is het doel van melkveehouder Hugo Spruit uit het Utrechtse Zegveld. ‘Ik wil laten zien dat het fossielvrij kan.’
Deel dit bericht
Delen
Andere projecten
Met hooi betere melk
De Hooimelkmethode is een kans voor de toekomst van de melkveesector. De melkveehouder kent deze methode uit Zwitserland en beschikt over een geschikte stal voor de toepassing ervan. Op dit moment is het bedrijf zelfvoorzienend in ruwvoer met een combinatie van mais en gras. Het mais wil de melkveehouder vervangen voor kruidenrijk grasland en het gras drogen om in de winter te kunnen voeren. Dit zorgt tevens voor meer eiwit van eigen land, een betere bodem die meer water vasthoudt met minder uitspoeling, een betere verteerbaarheid voor koeien en daardoor minder uitstoot in de mest.
Melkveehouder: Kees Peeters, Kessel In contact komen met de melkveehouder? Vul het contactformulier in.
Experience center
De melkveehouders willen in het kader van 100% transparantie een beleving maken van de boerderij. Letterlijk ondernemen in een glazen huis. Op dit moment kunnen voorbijgangers al 365 dagen per jaar meekijken in de stal vanaf een speciaal kijkpunt. In de toekomst willen ze het bedrijf uitbreiden tot een modern Experience Center. Hier worden de producten geproduceerd en kunnen mensen terecht voor een beleving van het bedrijf, de agrarische sector en de landschappelijke omgeving. Compleet met horeca, winkel, speeltuin, kinderboerderij, workshops en educatieve activiteiten.
Melkveehouders: Mark van Lipzig & Ineke Haast, Velden In contact komen met de melkveehouders? Vul het contactformulier in.
Afserveren naar Opwaarderen
Het melkveebedrijf, verscholen als een groen eiland midden in Nationaal Park ‘de Maasduinen’, ziet kansen om afgemolken koeien (koeien die geen melk meer geven) extra functies te geven. Nu worden deze koeien vaak naar een anoniem slachthuis gebracht, terwijl het vlees van deze kwalitatief goed gevoerde koeien ook perfect lokaal afgezet kan worden. Daarbij komt dat een koe van deze melkveehouder hierdoor nog van een mooi ‘pensioen’ kan genieten als natuurbeheerder in het aangrenzende natuurgebied. De melkveehouder ziet dit als een transitie van zijn rol als boer naar gastheer van het land, de Landwaard.